nedelja, 25. marec 2012

Samotarske čebele – izdelajte gnezdilnico

V Sloveniji smo doslej našli 560 vrst divjih čebel in so zelo pomembne pri opraševanju. Njihova prisotnost na vrtu je tudi dober pokazatelj čistosti okolja. Z malo truda jih lahko privabite.

Sam sem preprosto narezal bambusove palice na manjše kose in jih postavil, kar sem imel pri roki. V prvem primeru ogrodje majhne preše in staro zanič vedro. Vse skupaj zaščitil pred dežjem in utrdil z posušeno travo. V obeh primerih so se naselile.



Večina vrst živi samotarsko. Vsaka samica sama pripravi gnezdo in poskrbi za hrano svojega potomstva. Mnoge samotarske čebele nabirajo le pelod ene same rastlinske vrste ali nekaj sorodnih rastlin.

Čebele gnezdijo na različne načine. Mnoge skopljejo rove v tla, druge pa poiščejo primerne luknje v lesu, denimo zapuščene rove lesovrtih hroščev, razpoke med kamenjem ali votla rastlinska stebla.



Naravovarstvenik Ivan Esenko na spodnji video povezavi pokaže kako za njih na sila preprost način izdelamo gnezdilnice iz opeke,  trsja in lesa.


Tudi prazne polžje hišice so lahko dom. Rdečedlake dišavke (Osmia rufohirta) si za gnezdo izberejo prazno polžjo hišico. Znotraj jo obložijo s kašo iz zgrizenega listja, s katero označijo tudi zunanjost hišice. Nato vanjo znosijo pelod in medičino, odložijo jajčece in gnezdo zaprejo z zgrizenim listjem in peskom. Hišico nato odkotalijo med rastlinje, kjer jo dobro skrijejo.


Vir:

Ni komentarjev:

Objavite komentar